Vegan sushi met zwarte rijst

Hartig

Een lekker en gezond recept voor een koolhydraat-dag


Dit is een goede match: de zoete smaak van de zwarte rijst, het pittige van de wasabi, het zoute van de sojasaus met daarbij de zachte avocado en de knapperige groenten.

Ingrediënten

  • 500 gram zwarte rijst
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 1 theelepel suiker (of kokosbloesemsuiker)
  • 1/2 theelepel zout
  • 5 vellen nori (gedroogd en geroosterd zeewier)
  • 1 stuk komkommer (zonder de zaden), geschild en in lange repen of reepjes
  • 1 avocado in dunne plakjes
  • 1 stuk rauwe wortel in lange repen of reepjes
  • 5 eetlepels of meer shoyu (Japanse soyasaus)
  • wasabi-pasta, hoeveelheid naar smaak

Bereidingswijze

Was de rijst en kook deze langzaam gaar zoals aangegeven op de verpakking of zoals je gewend bent. Ik doe meestal de helft van de kooktijd en plaats de pan daarna tussen 2 kussens in bed om verder te garen.
Doe de aangegeven hoeveelheid azijn, suiker en zout in een steelpannetje en roer op een laag vuur tot de suiker en het zout zijn opgelost.
Als de rijst gaar is doe je de rijst in een niet-metalen kom en roer je de rijst met een houten lepel los. Maak een kuiltje in het midden, roer de azijndressing er goed door en laat weer iets afkoelen.
Leg een norivel met de glanzende kant omlaag op een bamboematje en verdeel er een vijfde van de rijst over. Laat de randen aan de zijkanten en het uiteinde vrij. De kant die naar je toe is gericht mag je bedekken met rijst.
Verdeel een vijfde van de komkommer, wortel en avocado in een horizontale strook in het midden over de rijst.
Maak het uiteinde van het norivel vochtig met een beetje water.
Rol het geheel mooi strak op. Druk met het matje goed aan.
Neem de sushirol van het matje en snijd met een scherp mes de uiteinden eraf en snijd de rol in 6 à 8 plakken van gelijke breedte.
Meng in een schaaltje de shoyu met de wasabi.

Sushi eet je met de hand. Doop je sushi in de shoyu met wasabi en enjoy!

koolhydraat

2 personen

15 minuten + 40 minuten kooktijd rijst

makkelijk

Recepten volgens de Rambam Methode

Lekker, gezond en gemakkelijk

De heerlijkste pannenkoeken

De heerlijkste pannenkoeken

Ik wist niet dat je de heerlijkste pannenkoeken kon maken zonder ei, maar het kan. Dit recept is simpel, plantaardig, verrukkelijk en Rambam-proof! Ingrediënten 200 gr tarwebloem 100 gr kikkererwtenmeel 1/2 theelepel zout 600 ml water kokosolie of zonnebloemolie om in...

Lees meer
Havermout à la Tiramisu

Havermout à la Tiramisu

Je dag goed beginnen met een voedzaam en heerlijk ontbijt. Ingrediënten havermout (hoeveelheid naar wens) 1 lepel Juice Plus Complete chocolate * 1 eetlepel of theelepel raw cacao 1 theelepel kaneel amandelmelk (of een andere plantaardige drank) koffie (restje of vers...

Lees meer
Verrukkelijke romige bloemkoolsoep

Verrukkelijke romige bloemkoolsoep

Dit is een verrassend recept dat makkelijk te maken is en heerlijk smaakt. Ingrediënten 1 hele bloemkool met schutbladen 1 ui, gesnipperd 2 à 3 teentjes knoflook in kleine stukjes 1 eetlepel tijm 1 theelepel kerriepoeder (of meer) 250 ml kokosmelk sap en geraspte...

Lees meer
Smakelijke (warme) chocolade-wortel shake

Smakelijke (warme) chocolade-wortel shake

Dit is een recept dat je naar willekeur kunt veranderen met wat je in huis hebt qua groenten en fruit. Ingrediënten 1 banaan 1 eetlepel amandelpasta (of andere notenpasta) amandelmelk (of een andere plantaardige drank) 2 à 3 zachte dadels (1 eetlepel agave- of...

Lees meer
Rambam koolrabi met tahini saus

Rambam koolrabi met tahini saus

Dit is een groentegerecht waar je niet genoeg van kunt maken, zo lekker is het. Warm of koud, altijd mmmmm! Ingrediënten 2 à 3 koolrabi 3 à 4 eetlepels tahini 1 eetlepel olijfolie water knoflook peper, zout naar smaak zwart sesamzaad om te garneren Bereidingswijze...

Lees meer
Paprikasoep

Paprikasoep

Een heel makkelijk recept voor een heel smaakvolle soep. Ingrediënten 3 rode of gele paprika's (geen groene) 500 ml water 1 biologisch plantaardig bouillonblokje (zonder suikers en onnatuurlijke toevoegingen) 1 teen knoflook 1 ui 1 tl oregano 1 tl basilicum of...

Lees meer

Contact

Je kunt Emmy via
WhatsApp bereiken op:
06-43239548