Een lekker en gezond recept voor een koolhydraat-dag
Dit is een goede match: de zoete smaak van de zwarte rijst, het pittige van de wasabi, het zoute van de sojasaus met daarbij de zachte avocado en de knapperige groenten.
Ingrediënten
- 500 gram zwarte rijst
- 3 eetlepels rijstazijn
- 1 theelepel suiker (of kokosbloesemsuiker)
- 1/2 theelepel zout
- 5 vellen nori (gedroogd en geroosterd zeewier)
- 1 stuk komkommer (zonder de zaden), geschild en in lange repen of reepjes
- 1 avocado in dunne plakjes
- 1 stuk rauwe wortel in lange repen of reepjes
- 5 eetlepels of meer shoyu (Japanse soyasaus)
- wasabi-pasta, hoeveelheid naar smaak
Bereidingswijze
Was de rijst en kook deze langzaam gaar zoals aangegeven op de verpakking of zoals je gewend bent. Ik doe meestal de helft van de kooktijd en plaats de pan daarna tussen 2 kussens in bed om verder te garen.
Doe de aangegeven hoeveelheid azijn, suiker en zout in een steelpannetje en roer op een laag vuur tot de suiker en het zout zijn opgelost.
Als de rijst gaar is doe je de rijst in een niet-metalen kom en roer je de rijst met een houten lepel los. Maak een kuiltje in het midden, roer de azijndressing er goed door en laat weer iets afkoelen.
Leg een norivel met de glanzende kant omlaag op een bamboematje en verdeel er een vijfde van de rijst over. Laat de randen aan de zijkanten en het uiteinde vrij. De kant die naar je toe is gericht mag je bedekken met rijst.
Verdeel een vijfde van de komkommer, wortel en avocado in een horizontale strook in het midden over de rijst.
Maak het uiteinde van het norivel vochtig met een beetje water.
Rol het geheel mooi strak op. Druk met het matje goed aan.
Neem de sushirol van het matje en snijd met een scherp mes de uiteinden eraf en snijd de rol in 6 à 8 plakken van gelijke breedte.
Meng in een schaaltje de shoyu met de wasabi.
Sushi eet je met de hand. Doop je sushi in de shoyu met wasabi en enjoy!